Week tegen Eenzaamheid_foto

Agenda Week tegen Eenzaamheid

Van 27 september t/m 6 oktober is het landelijke Week tegen Eenzaamheid.
Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich eenzaam. En al loopt de één meer risico op eenzaamheid dan de ander, iedereen kan op enig moment in het leven met eenzaamheid te maken krijgen. Bij zichzelf of bij een ander. De invloed van eenzaamheid is groot. Zeker als het langdurig aanhoudt, leidt eenzaamheid tot gezondheidsrisico’s, minder meedoen in de samenleving en een gevoel dat welzijn of geluk tekortschiet.

In de Week tegen Eenzaamheid worden er vele activiteiten georganiseerd om eenzaamheid bespreekbaar te maken, samen inzicht te krijgen in de vele vormen van eenzaamheid en ook om contact met elkaar te maken en samen stappen te zetten om eenzaamheid te verminderen. Je bent van harte welkom om aan de volgende activiteiten deel te nemen die ABC Alliantie in de wijken organiseert!

Baarsjes

Mind the Gap
De meest bijzonder activiteit in de Week tegen Eenzaamheid is toch wel het project Mind the Gap van buurtbewoner en kunstenaar Rikko Voorberg. Bij het huizenblok van de Vespuccistraat en James Cookstraat zal er een bijzondere verbinding ontstaan. Tussen zoveel mogelijk balkons worden er kabelbanen gespannen waarbij bewoners elkaar in een speciaal kabelmandje spullen kunnen sturen. Een lekker koud biertje voor de buurman, bloemen voor de buurvrouw of koekjes voor het buurjongetje. Het kan allemaal!

Informatiebijeenkomst Eenzaamheid, nader beschouwd
In deze informatiebijeenkomst willen we vooral met elkaar in gesprek gaan over het thema eenzaamheid, om zo beter inzicht in het thema te krijgen.

Vragen die aan bod komen zijn: Wat zijn de oorzaken en ook wat zijn de gevolgen van eenzaamheid? Welke behoeften zijn er vanuit de betrokkenen? Wat kunnen we als organisatie betekenen? Is er al een aanpak die goed werkt?

Kom erbij en praat samen over eenzaamheid! Je kunt je aanmelden bij Jes Hogervorst via e-mail: j.hogervorst@abc-west.nl of via telefoon op het nummer: 06-13065495

Locatie: De Tagerijn, Balboastraat 18
Datum en tijd: woensdag 2 oktober 19:00 – 21:00

Training Het gesprek over eenzaamheid aangaan kun je leren
Vanuit het werkveld ervaren professionals en vrijwilligers aarzeling om het onderwerp eenzaamheid bij cliënten/buurtbewoners bespreek te maken. Ze zijn bang om te stigmatiseren, hebben het gevoel verantwoordelijk te worden voor de oplossing en voelen persoonlijke weerstand

Deze training is bedoeld voor de professionals en actieve vrijwilligers die hier tegenaan lopen en mee aan de slag willen. De training zoomt in op drie vragen: wat is eenzaamheid en waarom is het een taboe? Hoe verhoudt de professional/vrijwilliger zich zelf tot eenzaamheid? En hoe maak je op een gelijkwaardige manier contact met de cliënt over dit onderwerp?

De training wordt gegeven door Rob Blokzijl. Hij is ambulant begeleider in het Schaaperhuis van HVO-Querido in Amsterdam. Vorig jaar nam hij deel aan de pilot van train-de-trainer van Movisie. Inmiddels heeft Blokzijl een aantal trainingen binnen zijn organisatie uitgevoerd. Je kunt je aanmelden bij Jes Hogervorst via e-mail: j.hogervorst@abc-west.nl of via telefoon op het nummer: 06-13065495

Locatie: De Tagerijn, Balboastraat 18
Datum en Tijd: woensdag 3 oktober, 13:00 – 17:00

Buren helpen Buren
In de buurtkamers van De Bestevaer en De Corantijn vinden doordeweeks tal van activiteiten plaats. In de Week tegen Eenzaamheid krijgen deze activiteiten extra aandacht. Zo kun je langskomen op het spreekuur Buren helpen Buren. Wees welkom voor een kopje koffie, een luisterend oor, hulp bij een moeilijk formulier of als je iets moet opzoeken op het internet. Voor iedereen die er zelf niet helemaal uitkomt of zelf iets voor anderen wil betekenen.
Elke dinsdagmiddag van 15:00 tot 17:00 uur in buurtkamer De Bestevaer, Willem de Zwijgerlaan 153.

Speciale buurtborrel
Kom langs bij de speciale buurtborrel van De Corantijn. Je bent van harte welkom voor een hapje, drankje en een gezellig praatje. Donderdagavond 27 september van 17:30 tot 20:00 uur in buurtkamer De Corantijn, Corantijnstraat 25.

Klik hier voor meer activiteiten in de Baarsjes in de Week tegen Eenzaamheid.

Westerpark

In de Week tegen Eenzaamheid zullen buurtwerkers op verschillende dagen en plekken in de Westerpark-buurt te vinden zijn. Op deze ontmoetingsplekken ben je van harte welkom voor een gezellig praatje en geven we jou graag tips over het bereiken van levensgeluk.