“Ik vind het fijn om mensen te helpen.”

Een dame gehuld in lagen met kleding en een muts (zomer en winter) komt wekelijks even langs bij Huis van de Buurt De Boeg in Amsterdam-West om te internetten of voor een lekker bakkie koffie. Anja ten Boer maakt altijd even een praatje met haar. Anja (65 jaar) is al 8 jaar vrijwilliger bij De Boeg. Zij staat daar achter de bar of is gastvrouw om binnenlopend bezoek te woord te staan. “Ik laat ook een stukje van mezelf zien, dat vind ik belangrijk.”

“Ik behandel die vrouw niet anders dan een ander,” gaat Anja verder. “Ik vind dat iedereen recht heeft op aandacht. Zij komt niet voor niks regelmatig terug, zij vindt het fijn bij De Boeg.” Anja heeft zelf een bewogen leven gehad. Na de geboorte van haar dochter liep het even niet op rolletjes: ze heeft veel meegemaakt en door een ziekenhuisopname kreeg zij een delier met waanvoorstellingen. Ook heeft zij tot het einde voor haar vader gezorgd, een zware maar ook mooie tijd. “Dus als ik nu mensen spreek die met hun ziel onder hun arm lopen, zeg ik: ‘schat, ik weet precies waar je het over hebt.’ Gelukkig heb ik ook hele leuke dingen meegemaakt en kan ik inmiddels de negatieve dingen ook ombuigen tot iets positiefs. Dat probeer ik door te geven. Daar probeer ik mensen dan mee te helpen. Ik laat ook een stukje van mezelf zien, dat vind ik belangrijk.”

Liefde voor mensen
Anja houdt van mensen, daarom is ze vrijwilligerswerk gaan doen. Na de Toneelschool heeft ze veel in het theater gestaan en zelfs in films gespeeld. Als ze weinig werk had, werkte ze in de thuiszorg bij oudere mensen. Het contrast tussen deze twee werelden was groot: ze ontmoette chique mensen met de mooiste kleding, die in de duurste hotels verbleven, maar kwam in de thuiszorg bij kwetsbare ouderen, die ze waste onder de douche. De gemene deler was de liefde voor mensen, dat vond ze in beide werelden terug. Dus toen Anja ouder werd en ze de theaterwereld gedag zei, was het niet gek dat iemand uit haar omgeving haar tipte voor vrijwilligerswerk in De Boeg. “Het klinkt als een cliché, maar je krijgt er veel voor terug. Ik haal er zelf ook veel voldoening uit. Zo is er een vrouw die bij de dagopvang komt in De Boeg, daar heb ik echt een band mee. Ik gaf haar altijd even een knuffel. Of een oudere meneer die altijd speciaal voor mij langskwam om te praten over zijn problemen. Dat zijn bijzondere dingen. Maar ook het contact met collega-vrijwilligers, ik vind geniet daarvan.”

Bingo-middag
Anja vindt het ook leuk om iets extra’s te doen. Zo organiseert zij elke maand bij De Boeg een bingo voor ouderen, samen met een vriendin. “We zijn even gestopt tijdens de lockdown, maar mensen zijn blij dat we er weer zijn. Ze zeggen: wanneer is de volgende bingo weer? En ik bel ze ook op, dat het er weer is en of ze ook komen. We hebben ook echt mooie prijzen, dat vinden mijn vriendin en ik een sport op zich, om die te zoeken, we gaan de hele stad door. De mensen genieten zichtbaar, dat is echt leuk om te zien.”

Coronamaatregelen
Wat Anja jammer vindt, is dat dat door de coronamaatregelen veel niet mogelijk is op het moment en ook haar uren zijn gekort. “We zijn nu alleen van dinsdag tot en met donderdag open en er zijn allerlei regels waar iedereen zich aan moet houden. Het is rustig nu bij De Boeg, dat merk je echt. En dat vind ik jammer, want ik denk dat er best veel eenzaamheid is onder ouderen. En die durven nu misschien niet naar het koffie-uurtje te komen. Of ze weten niet eens dat het weer open is, hoewel we het wel promoten in de buurt.”

Dementerende ouderen
Anja vreest dat door corona mensen die beginnen te dementeren minder snel worden opgemerkt. “Dat zie je nu al gebeuren. Boven De Boeg wonen veel ouderen. Eerder hadden ze daar een gezamenlijke keuken waarin gekookt werd, maar die is nu dicht vanwege corona. Eerder letten de mensen meer op elkaar. Nu zie je dat sommige mensen een beetje verward naar buiten lopen en daar is heel weinig aandacht voor.” Via Combiwel heeft Anja een online cursus gevolgd over dementie (www.samendementievriendelijk.nl). Dat helpt om gedrag van mensen met (beginnende) dementie te begrijpen en het maakt het praten met ze ook makkelijker. “Ik vond het heel interessant wat ik daar geleerd heb. In de cursus kwam heel erg naar voren dat je mee moet gaan in het verhaal dat de mensen zelf in hun hoofd hebben. Het belangrijkste is dat ze zich op hun gemak voelen, dus je probeert ze gerust te stellen. Als je iemand een goed gevoel geeft, dan krijg ik zelf ook een goed gevoel dat ik de juiste manier heb gevonden om met diegene te communiceren. Is het een erg verward iemand, dan kan ik altijd naar de coördinator bij De Boeg toe gaan als ik niet weet hoe ik het verder moet aanpakken. Dat geeft een veilig gevoel.”

Advies aan anderen: word vrijwilliger!
Tegen anderen zou ze willen zeggen: “Als je een paar uurtjes over hebt en zelf ook een goed gevoel wil krijgen, zou je met ouderen moeten gaan werken. Die zouden er heel gelukkig van worden en je wordt er zelf ook gelukkig van. Oudere mensen hebben mooie verhalen te vertellen, ze hebben veel meegemaakt.”

Als ze zelf later hulp nodig heeft, hoopt Anja dat er ook mensen voor haal willen zorgen. “Mijn dochter zegt: mam, dan ben ik er voor je. En ook mijn kleindochter is gek op mij, die helpt mij dan ook. Dat is een fijn idee.”

Bent u ook vrijwilliger, betrokken bewoner of ondernemen in de buurt en wilt u meer weten en leren over dementie? Via www.samendementievriendelijk.nl kunt u gratis online trainingen volgen, die aansluiten op uw situatie. De trainingen zijn ontwikkeld door Alzheimer Nederland.