‘Schaam je niet om hulp te vragen’

Hebt u door de coronacrisis opeens minder inkomen? Of had u al langer geldproblemen? Als u uw rekeningen niet meer kunt betalen, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. U kunt namelijk geld besparen als u op tijd hulp zoekt.

Roos Aveloo is schuldhulpverlener bij Combiwel De Geldcoach. Door de coronamaatregelen is de dienstverlening nu wel een beetje anders. Normaal gesproken kwamen mensen langs op het financieel spreekuur. Nu helpt ze mensen via de telefoon. Het kantoor aan het Bos en Lommerplein blijft geopend voor noodgevallen. Er zijn schermen van plexiglas geplaatst om mensen veilig te woord te kunnen staan.

Dienstverlening op afstand

De vragen die mensen stellen gaan vooral over kwijtschelding van gemeentebelastingen en de belastingaangifte. En er komen veel vragen van ondernemers binnen. Voor Roos was het even omschakelen. Meer dienstverlening via de telefoon. Toch ervaart ze de telefonische afspraken als fijn. “Ik spreek nu vaker zzp’ers die in de problemen zijn gekomen.”

“Het kán allemaal op afstand, nadat je een machtigingsformulier hebt ingevuld. We vertellen mensen heel duidelijk dat we voorzichtig met informatie om moeten gaan. En hoe ze het beste alles aan kunnen leveren. Je DigiD gegevens sturen via WhatsApp kan bijvoorbeeld écht niet.”

Het kan iedereen overkomen

“In de schulden komen is iets wat iedereen kan overkomen. Een baan verliezen of met inkomensdaling te maken krijgen, het gebeurt tijdens de coronacrisis vaker dan ooit. Ik hoop dan ook dat mensen zich niet schamen om hulp te vragen. En liever te vroeg dan te laat aan de bel trekken om te voorkomen dat de situatie verergert. Ik help iedereen graag. Helaas durven sommige mensen niet aan te kloppen bij de schuldhulpverlening. Ze zijn bang dat je ze alles afpakt. En ze alleen met leefgeld moeten rondkomen. Dat is niet altijd het geval, het kan ook anders.”

Gevaar

Er ligt volgens Roos ook een gevaar op de loer in deze coronatijd: “Online bestellen! Jongeren zitten veel thuis en gaan uit verveling online shoppen. Ook al kun je er nu niet op uit, je kunt nog steeds schulden maken. Iets waar we met zijn allen alert op moeten zijn.”