“Het contact met mijn maatschappelijk werker is gebaseerd op vertrouwen.”

Ruzie met haar drie volwassen zoons over huishoudelijke taken en een bijdrage aan kost en inwoning zorgden ervoor dat Cinta (63 jaar) bij de psycholoog en vervolgens bij maatschappelijk werk van Combiwel terechtkwam. Cinta vond het moeilijk om in haar eentje tegen hen op te treden en zocht hulp. “Het is heel fijn om Mariska te hebben, ze is een echte steun.”

Cinta (63 jaar) moet eigenlijk verhuizen vanwege haar lichamelijke klachten, maar dat is nog niet zo makkelijk gedaan. Zij woont in Amsterdam-West op de derde etage en zoekt naar een woning op de begane grond. Zelfs met een medische urgentie is ze steeds de 4e of 5e kandidaat. En ze moet ook in andere stadsdelen reageren op woningen, wat ze eigenlijk niet ziet zitten. Ze woont al 20 jaar in West en kent de omgeving: de winkels, de apotheek en natuurlijk haar maatschappelijk werker Mariska. “Ik moet er niet aan denken om haar kwijt te raken. Ik zou haar het liefste houden, ook als ik naar een ander stadsdeel ga. Ons contact is gebaseerd op vertrouwen, bij haar kan ik vrijuit praten.”

Irritaties thuis
Cinta blijft reageren op woningen en gelooft erin dat zij op een dag wel een woning op de begane grond zal krijgen. De verhuizing was sowieso niet mogelijk geweest als Mariska niet had geholpen met de situatie met haar zoons. Ze zijn alle drie in de 30 en woonden tot voor kort allemaal nog thuis. Er waren veel irritaties thuis over de huishoudelijke taken en de financiële bijdrage die Cinta van haar zoons verwachtte. Ze kwamen hun afspraken niet na. Cinta vond het moeilijk om in haar eentje op te treden tegen haar zoons. Ze voelde zich altijd klein ten opzichte van hen. Als anderen verbaasd waren over dat haar volwassen zoons nog thuis woonden, voelde zij zich verlegen. Mariska heeft een gesprek gehad met het hele gezin en uiteindelijk hebben twee zoons op eigen initiatief een eigen huis gevonden. Haar zoon van 34 woont nog thuis en is op zoek naar een woning. Door het vertrek van haar zoons is de rust thuis weer een beetje terug. En is een verhuizing naar de begane grond ineens een optie geworden.

Werken in de zorg is zwaar
Cinta heeft veel lichamelijke klachten: ze heeft rugklachten, artrose in haar vingers en pijn in haar bovenbeen en knieën. Toch werkt ze al jaren in de zorg en ze is ook niet van plan om daarmee te stoppen. “Ik vind het werk leuk. Het is zwaar, maar ik kan niet zonder. Momenteel werk ik 18 uur per week, zolang ik het volhoud.” Haar werkgever trekt wel vaak aan haar, of ze niet meer wil werken. Door de personeelstekorten in de zorg. Cinta vindt het lastig om dan ‘nee’ te zeggen, maar fysiek kan ze het niet aan om meer uren te maken. Ze is al van 36 uur per week teruggegaan naar 18, niet voor niks. “Ook daar helpt Mariska mij mee: hoe ik mijn eigen grenzen in de gaten houd en hoe ik het gesprek met mijn werkgever moet voeren. Dat helpt.”

Opkomen voor zichzelf
Het is een thema in het leven van Cinta: opkomen voor zichzelf. Na de scheiding van haar ex, die zeer problematisch was, stond ze er alleen voor met de jongens. Haar ex was een dominante man en heeft veel kapot gemaakt bij de scheiding. Cinta kreeg een inzinking en vanaf dat moment is ze hulp gaan zoeken bij de psycholoog. Toen dat stopte kwam ze bij Mariska terecht. Mariska helpt Cinta zelf dingen op te pakken en op te komen voor zichzelf. Daarom gaat Cinta ook naar de training ‘Sterk’ van de Blijf Groep. Daar leert ze weerbaarder te worden en voor zichzelf op te komen. Ook krijgt ze hulp van een sociaal raadsvrouw bij haar financiële administratie. Daar leert ze ook hoe ze zaken zelf kan oppakken. Met als doel dat ze het uiteindelijk kan zonder hulp. Cinta vindt dat nu nog een beetje spannend, voelt zich nog niet sterk genoeg. “Maar met de hulp die ik nu krijg, zet ik iedere keer een klein stapje in de juiste richting.”