“Ik heb weer zin in het leven!”

Karima (44 jaar) kwam in de schulden nadat ze haar baan was kwijtgeraakt en in een psychose raakte. Ze kon haar huur niet meer betalen, maar overzag door haar ziekte ook de gevolgen niet. Na een mislukt schuldentraject kwam zij bij de schuldhulpverlening van Combiwel De Geldcoach terecht: “Ze waren zo betrokken bij mijn verhaal. En het was allemaal in een mum van tijd geregeld.”

Toen Karima nog werkte als administratief medewerker had ze een doorlopend krediet aangevraagd bij een bank, zodat ze iedere maand wat extra geld had om van te leven. Daar had ze later veel spijt van, toen ze erachter kwam hoe groot de schuld was die ze had opgebouwd. Toen ze ook haar baan kwijtraakte nadat ze in een psychose terechtkwam, ging het allemaal heel snel. “Ik had geen geld meer, kon mijn huur niet meer betalen, maar ik was ook niet in staat om een uitkering aan te vragen. Ik was echt ziek. Mijn zus heeft in die tijd veel voor mij geregeld en dat is mijn redding geweest, anders had ik ook nog op straat gestaan.”

Schuldentraject
Haar zus heeft een aanvraag gedaan voor een WSNP-traject (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen), waarbij door de rechter een bewindvoerder wordt aangewezen die de schulden met een cliënt op gaat lossen. Karima: “Het WSNP-traject werd goedgekeurd, maar door mijn psychose kon ik niet meer aan de voorwaarden voldoen. Het traject werd stopgezet, maar ik bleef met de schulden zitten.” Karima leefde 5 jaar als kluizenaar in haar eigen huis en is zelfs een aantal maanden opgenomen geweest in een psychiatrische kliniek. Nadat ze terugkwam uit de kliniek, werd ze zich weer bewuster van het leven. Maar haar leven had 5 jaar stilgestaan. Ze wist niet waar ze moest beginnen. Gelukkig kon zij thuisbegeleiding krijgen van Linda van het Leger des Heils. “Linda was voor mij een hele steun. Ze kwam 1x per week naar mij toe om met mij te praten. Hoe het ging en ook of ik niet iets wilde gaan ondernemen in de buurt. We zijn naar buurthuizen gegaan om de activiteiten te bekijken. En ik sprak met haar over mijn schulden.”

Bewindvoering
Omdat een WSNP-traject maar 1x per 10 jaar aangevraagd mocht worden, kon Karima daar geen gebruik meer van maken. Wel stond Karima nog steeds onder bewind van haar bewindvoerder. Ze had echter geen idee hoeveel van haar schuld nu al was afbetaald en liep steeds tegen een muur op als ze meer informatie over haar schuldentraject wilde krijgen. “Ik had er geen goed gevoel bij, voelde me een nummer of een dossier. Ik kreeg ook niemand te spreken. Het lukte Linda ook niet om er doorheen te komen. Ik werd er wanhopig van.”

Minnelijk schuldentraject
Linda kwam erachter dat een minnelijk schuldentraject nog wél mogelijk was. Hierbij gaat een schuldhulpverlener in gesprek met de schuldeisers en worden er afspraken gemaakt over het bedrag dat in 3 jaar tijd redelijkerwijs afbetaald kan worden door de cliënt. Als er dan nog een restschuld is, wordt deze kwijtgescholden door de schuldeiser. Op dat moment kwam Combiwel De Geldcoach in beeld bij Karima. “Ik ben met Linda naar De Geldcoach gegaan. We waren er al helemaal klaar voor om het gevecht aan te gaan. Maar dat bleek helemaal niet nodig! De schuldhulpverleners luisterden naar mijn verhaal en waren heel betrokken. Ze waren er echt voor mij en begonnen alles uit te pluizen. Ik voelde me gelijk geholpen, terwijl het traject nog moest beginnen. Dat was een geweldig moment. Linda en ik stonden na het gesprek op straat en keken elkaar aan: ‘Wat is er net gebeurd?’ We waren er gewoon stil van.”

Karima kreeg de opdracht om haar verhaal op te schrijven, zodat De Geldcoach dit kon neerleggen bij de schuldeisers. Dat alleen al hielp bij de verwerking van haar verhaal. De Geldcoach is het gesprek aangegaan met de schuldeisers en heeft afspraken kunnen maken over het bedrag dat Karima voor 36 maanden zou aflossen. Haar schuld wordt betaald aan de Gemeentelijke Kredietbank, die de schuld heeft overgenomen. Twee schuldhulpverleners zijn daarnaast ook bij Karima thuis geweest om te kijken of zij nog wat extra budget kon krijgen om haar huis weer leefbaar te krijgen. Ze hebben een lijstje gemaakt van dingen die Karima in haar huis wilde veranderen. En ze deden nog een stapje extra: Karima zou binnenkort een aantal Marokkaanse bruiloften bezoeken. Het is gebruikelijk dat je dan een traditionele feestelijke jurk aantrekt. Karima: “Ik was van plan om in het zwart te gaan, dat was het beste dat ik had. Maar de schuldhulpverleners zagen hoe belangrijk dit voor mij was: ik was 5 jaar niet onder de mensen geweest, dus die bruiloften betekenden mijn terugkomst in de familie. Het was onderdeel van mijn genezingsproces. Toen hebben ze ook het budget voor de jurk op de lijst gezet. De rechter heeft dit goedgekeurd. Dat betekende heel veel voor mij.”

Andere bewindvoerder
De schuldhulpverleners van De Geldcoach zagen ook in dat de bewindvoering bij Karima bijzonder stroef verliep. Zij hebben er toen voor gezorgd dat zij bij een andere bewindvoerder terecht kon. Karima: “Dat gaat niet zomaar, de rechter moet daar toestemming voor geven. Dus ik was blij dat mijn schuldhulpverleners konden aantonen dat ik ergens anders beter af zou zijn.” Nu heeft ze een bewindvoerder die wel voor een persoonlijke benadering kiest en daar voelt Karima zich goed bij. Karima is heel blij met de hulp die ze van De Geldcoach kreeg. “Ze hebben naar mij als persoon gekeken, niet alleen naar mijn schuld. En het was in een mum van tijd geregeld. Ik voelde me echt ontlast.”

Weer zin in het leven
Het is nu 3 jaar geleden dat Karima uit de kliniek kwam en haar leven ziet er nu heel anders uit. Haar 3-jarige schuldentraject is vorig jaar oktober gestart, die ze betaalt van haar bijstandsuitkering. Ze leeft van € 50 per week. Eten haalt ze bij de Voedselbank. Binnenkort gaat ze voor 24 uur per week werken in een Huis van de Wijk bij haar om de hoek, waar ze nu als vrijwilliger werkt. Ze zit achter de receptie of werkt als gastvrouw. Soms helpt ze in de keuken. “In het begin vond ik het moeilijk, ik ben er met weerstand heen gegaan. Maar nu ben ik er echt blij mee. Ik voel me er veilig en op mijn gemak. Ik heb mezelf kunnen bewijzen en mag daar dus komen werken.” Karima kijkt met een positief gevoel naar de toekomst, het ziet er veelbelovend uit. “Ik kan oprecht zeggen: ik heb weer zin in het leven.”