“Ze is net de Pink Panther: onzichtbaar maar trefzeker.”

“Als je je ervoor openstelt, dan is de hulp van de maatschappelijk werker alleen maar plezierig. Maar ‘it takes two to tango'”. Lilian (57 jaar) heeft de afgelopen maanden heel wat voor haar kiezen gehad. Meerdere operaties, waardoor zij nu al 5 maanden aan bed gekluisterd is. Het contact met haar volwassen zoon verloopt stroef. “Met Mariska kan ik over de aanvaringen met mijn zoon spreken. Dat lucht op. En daarnaast helpt ze mij met praktische zaken, zoals mijn administratie. Ze is een echte duizendpoot.”

Lilian is bij Combiwel terechtgekomen na haar ziekenhuisopname. Er moest veel geregeld worden en ze zag door de bomen het bos niet meer. De huisarts heeft haar in contact gebracht Combiwel en Mariska werd haar maatschappelijk werker. Door 2 operaties die vlak na elkaar plaatsvonden, was Lilian fysiek in een slechte conditie. Ze zit nu al maanden thuis en ligt soms hele dagen op bed. Het regelen van administratie en het aanvragen van voorzieningen kost haar veel energie. Mariska helpt haar daar goed bij. Lilian: “Mariska zit dichtbij het vuur, ze weet echt ontzettend veel. Zo was mijn laptop laatst stuk. Zij wist van een regeling van de gemeente, waardoor ik een nieuwe laptop kon krijgen. Zelf was ik daar nooit opgekomen. Ze regelt ook veel op de achtergrond. Ze is net de Pink Panther: onzichtbaar maar trefzeker.” Mariska stimuleert Lilian ook om dingen zelf te doen, zoals het bellen van instanties of het schrijven van brieven. Het is net het zetje dat Lilian nodig heeft.

Spanningen thuis met zoon
De zoon van Lilian is 23 jaar en woont nog thuis. Lilian is voor veel zaken van hem afhankelijk, zoals boodschappen doen of de kattenbak verschonen. Maar ze heeft regelmatig ruzie met hem en dan loopt hij boos de deur uit. Lilian: “Ik ben vanaf het begin af aan al een alleenstaande moeder. We hebben het best zwaar gehad met z’n tweeën. Ik snap ook wel dat nu hij volwassen is, hij zich tegen mij afzet. Het is misschien ook wel een beetje verlatingsangst.” Lilian vermoedt dat de mantelzorgtaken hem ook zwaar vallen. Maar ondertussen heeft ze er wel veel last van, ze wordt er heel verdrietig van dat het contact met haar zoon zo slecht is. De coronamaatregelen helpen daar niet bij, de vlam slaat regelmatig in de pan. “Ik kan met Mariska goed praten over de aanvaringen met mijn zoon, dat lucht op. Mariska gaat er heel goed mee om. Ze gaat ver genoeg mee in het verhaal, maar kapt het ook op tijd af. ‘Ik ben er voor jou’ zegt ze dan. Dat is een heel prettig gevoel, dat ik het niet alleen hoef te doen.”

Coronamaatregelen
In de lockdown-periode lag Lilian op bed, waardoor ze maar weinig van het leven op straat heeft meegekregen. “Dat is wel heel gek hoor. Maar ergens ben ik maar blij ook, want waarschijnlijk zou ik het toch op z’n Amsterdams zelf invullen hoe ik me aan de regels zou houden, haha.” Door de coronamaatregelen zijn er minder huisbezoeken, waardoor Mariska niet vaak langs kan komen. Lilian begrijpt dat wel, vindt ook dat de maatschappelijk werkers geen risico’s moeten nemen: “Ik vind het fijn dat ik gewoon kan bellen als ik het nodig heb. En Mariska belt mij ook op.” Uiteindelijk houdt de hulp die Lilian krijgt van Mariska weer op, als zij haar leven weer op orde heeft. “Tuurlijk, het houdt een keer op. Maar ik hoop wel dat zolang ik nog bedlegerig ben, ik nog gebruik mag maken van maatschappelijk werk.”

Goede samenwerking
Lilian is erg tevreden over de hulp die ze krijgt. Niet alleen van Combiwel, maar ook van Cordaan, die haar wondverpleging doet, en van de huisarts. “Ze werken goed samen, dat merk je. Alle zorgpartijen in Amsterdam zouden veel meer moeten samenwerken wat mij betreft.” Voor Lilian heeft de hulp van de maatschappelijk werker echt effect. “Als je je ervoor openstelt, is het alleen maar heel plezierig. Maar it takes two to tango. Zelf moet je ook wat investeren. Ik heb in het verleden ook goede ervaringen gehad met maatschappelijk werk. Dat maakte de stap nu minder groot om er weer gebruik van te maken. Met Mariska voelde ze direct een klik: “Ik kan heel goed met haar samenwerken en ook met haar opschieten. Ik zou Mariska niet willen missen, ze is een echte duizendpoot.”

Ten tijde van het verschijnen van deze website bereikte ons het bericht dat Lilian helaas is overleden. Wij hebben toestemming van haar familie om het verhaal te plaatsen.