Vinger aan de pols bij mantelzorgers

‘Kan ik nu nog wel mantelzorg verlenen bij mijn ouders?’ ‘Mijn vader is zo eenzaam, wat kan ik voor hem doen?’ ‘Nu de dagbesteding dicht is, welke activiteiten zijn er nog wel?’ Zomaar een greep uit de vragen die Marloes Vermeulen krijgt ten tijde van de coronacrisis. Marloes is maatschappelijk dienstverlener en mantelzorgconsulent bij Combiwel Maatschappelijke Dienstverlening en de Geldcoach. Zij ondersteunt mensen die zorgen voor hun naasten en voorziet hen van advies. “Je bent vooral een luisterend oor in deze tijden.”

Ja, vreemd is het wel, geeft Marloes aan, nu de coronamaatregelen van kracht zijn. Zij werkt vanuit De Klinker in Oud-West. Dat is voor een deel een verzorgings-/verpleeghuis en voor een deel het Huis van de Buurt. Het Huis van de Buurt en het verpleeghuis is vrij snel “op slot” gegaan voor bezoek van buiten na het instellen van de maatregelen. Ook de activiteiten op de dagbesteding zijn direct gestopt. Dus er valt direct een heleboel weg voor mantelzorgers. Een bijzondere situatie, die om maatwerk vraagt bij het bieden van hulp.

Marloes: “Mensen vragen me: ‘kan ik nog wel op bezoek bij mijn ouders, die in de kwetsbare doelgroep vallen?’ Soms zijn deze mensen afhankelijk van mantelzorg van hun kinderen. En de thuiszorg kan ook niet opgehoogd worden in deze tijd. Dus wat doe je dan? Het is een afweging die je als mantelzorger maakt. Ik ken zelfs 1 bewoner waarvan de dochter bij hem in het verpleeghuis is ingetrokken. Dat is nogal wat, want dan mag zij dus ook niet meer naar buiten. Maar ja, zij vond het zwaarder wegen dat haar vader dit niet alleen hoefde te doorstaan. Andere mantelzorgers hebben een ouder in huis genomen. Maar dat moet ook maar net kunnen en er blijven natuurlijk risico’s aan kleven.”

Geen pasklaar antwoord
De vragen die Marloes krijgt van mantelzorgers hebben geen pasklaar antwoord. “Iedere situatie is anders en het is ook maar net welke keuzes de mantelzorgers maken. Wat belangrijk is, is dat ze in mij een luisterend oor vinden. Ik kan ze op weg helpen om de juiste beslissing te nemen. En wat ze ook beslissen, het is belangrijk dat ze er geen schuldgevoel over krijgen. Want zij doen het beste wat binnen hun eigen bereik ligt.”

Belronde
Normaal gesproken ziet Marloes veel mantelzorgers via de dagbesteding of in het verpleeghuis. Of ze komen gewoon langs bij De Klinker, waar Marloes werkt. Nu dat weg is gevallen door corona, is zij begonnen met het bellen van bij haar bekende mantelzorgers. “Ik merk dat ze dat erg op prijs stellen, dat er ook aan hén gedacht wordt. Ook al speelt er misschien op dit moment niets, dan weten ze mij wel te vinden op het moment dat er wel iets is. Mantelzorgers zijn er goed in om zichzelf weg te cijferen. Ze denken: ‘er zijn mensen die het veel harder nodig hebben’ en trekken vaak ook pas heel laat aan de bel. Pas op het moment dat het water ze aan de lippen staat. Juist nu is het goed om een vinger aan de pols te houden. Want als deze situatie te lang duurt, dan verwacht ik dat veel mantelzorgers het moeilijk krijgen. Bijvoorbeeld ouderen waarvan de partner normaal gesproken een paar keer per week naar de dagbesteding gaat en nu niet meer. Het is pittig. Ze zitten nu nog in de modus ‘ik hou het nog wel even vol’, maar wat als dit nog maanden gaat duren? Dan moeten we echt andere oplossingen gaan bedenken.”

Een idee zou bijvoorbeeld kunnen zijn: het aanbieden van online cursussen ter ondersteuning van mantelzorgers. Markant, centrum voor mantelzorgers in Amsterdam, is daar recent mee begonnen. “Zo kunnen mantelzorgers toch goede tips krijgen hoe zij met de zorg voor hun ouders of partner om kunnen gaan. En hoe je als mantelzorger voor je eigen welzijn blijft zorgen. Want dat is misschien nog wel het belangrijkste.” Ook denkt Marloes dat op den duur huisbezoeken terug gaan komen, rekening houdend met de coronamaatregelen. En dat dagbesteding in kleine groepjes weer mogelijk wordt. Of dat mantelzorgers weer langskomen bij De Klinker voor advies. “Anders wordt het voor sommigen een onhoudbare situatie.” Alles is ook afhankelijk van de landelijke ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Nieuwe mantelzorgers
Marloes onderhoudt dus contact met bij haar bekende mantelzorgers, maar hoe weten nieuwe mantelzorgers haar te vinden? Verwijzingen via het verpleeghuis, de dagbesteding en de huisarts zijn door corona op een laag pitje komen te staan. Marloes: “Het is nu extra belangrijk dat mensen ons rechtstreeks weten te vinden. Als je zoekt op “mantelzorg Amsterdam-West” op Google, dan staan wij bovenaan in de zoekresultaten. Daarnaast staan we op de website www.mantelzorgamsterdam.nl, die tot stand is gekomen door een stedelijke samenwerking tussen alle Maatschappelijke Dienstverleners in Amsterdam. Op deze website staat hoe mensen direct in contact kunnen komen met een mantelzorgconsulent bij hen in de buurt. Alle mantelzorgconsulenten staan daar op met hun foto en 06-nummer, zodat je direct de juiste persoon aan de lijn krijgt. Dat werkt, mensen vinden dat fijn. Daarnaast kunnen mantelzorgers zich abonneren op onze digitale nieuwsbrief en zetten we regelmatig berichten op Facebook over mantelzorgondersteuning.”

Marloes wil ook nieuwe mantelzorgers uitnodigen om vooral niet te lang te wachten bij vragen of een verzoek om mantelzorgondersteuning. “Wij hebben veel ervaring en er zijn nog altijd mogelijkheden. Soms moet je een beetje creatief zijn. Wat ik belangrijker vind, is dat mantelzorgers zich gesteund voelen in deze toch al moeilijke tijd. Dus trek op tijd aan de bel.”

Wordt de zorg voor je partner of familielid je te veel? Neem dan contact met ons op via 020-6184952 of mail naar aanmelding.amw@combiwel.nl.